Kategorier
Trädgården

Vårt äppelträd

På tomten står ett äppelträd som var alldeles översållat med vackra, rosavita blommor när vi flyttade in. Vi fick veta av grannarna att detta är ett så kallat familjeträd. Dvs. det består av flera olika sorters äpplen på samma stam. Coolt tyckte vi, som aldrig sett nåt sånt förut.

Nu är trädet fullt av äpplen. Alldeles för många, har vi förstått, så det behöver gallras så att äpplena får plats att utvecklas. Det ska vi nog lista ut hur man gör, inga problem.

Nästa grubbel är ett större mysterium. Hur ska man kunna lista ut vilka äppelsorter vi har? Jag försökte titta och jämföra med planscherna i mormors gamla kokbok från 50-talet, men fick ge mig då jag insåg att bilderna dels hade tappat färgen av ålder och dels inte visade särskilt många sorter. Jag skulle gissa att det tillkommit en hel del nya sorter sen den boken gavs ut.

Hur som helst… vi får väl smaka oss fram helst enkelt. Men det vore ju roligt att veta vilka som passar för mos och paj och vilka som passar att äta som de är och om de kan förvaras över vintern på något sätt. Det får bli ett forskningsprojekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *